Αυγά Ορτυκιών

Επιλέξτε αυγά ορτυκιού γιατί παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν 4 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά, από ότι ένα κλασικό αυγό!
Το ορτύκι είναι αποδημητικό πουλί, ανήκει στην οικογένεια των φασιανίδων και δεν ξεπερνάει τα 250 γραμμάρια σε βάρος. Ζει και αναπαράγεται στην κεντρική και Νότια Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική. Σε πολλές χώρες του κόσμου είναι πολύ διαδεδομένη η εκτροφή του ορτυκιού με θεαματικές ποσότητες παραγωγής νωπού και κατεψυγμένου κρέατος, αλλά και αβγών.
Τα αβγά των ορτυκιών χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ιαπωνία στη διατροφή παιδιών και ηλικιωμένων λόγω των πολύ θρεπτικών συστατικών. Ενώ πέντε αβγά ορτυκιών αντιστοιχούν σε βάρος όσο ένα μέτριο αβγό κοτόπουλου, τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αβγά.
Ένα αβγό ορτυκιού σε σύγκριση με ένα αβγό κοτόπουλου περιέχει:
- 4 φορές περισσότερο σίδηρο
- 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α
- 2,8 φορές περισσότερη Β12
- 2 φορές περισσότερο χαλκό
- 2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο
- 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο
- 4,5 φορές περισσότερο κάλιο.
Προτείνεται να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από αναιμία ή έχουν αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και από όσους έχουν προβλήματα στην αρτηριακή τους πίεση, διαταραχές του νευρικού συστήματος, ατονία και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τρώγονται και μαγειρεύονται όπως και τα υπόλοιπα αβγά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο, ενώ γίνονται υπέροχα τουρσί, μια ντελικάτη λιχουδιά που δεν την βρίσκεις εύκολα!