Αυγά Μπενεντίκ

 

Υλικά

  •   4 φέτες μπέικον

  •   4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο

  •   4 αβγά ποσέ

  •   3 κρόκοι αβγών κοντογιάννη

  •   1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού

  •   200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

 

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανιστό για 5-6 λεπτά. 

Ετοιμάζουμε τη σος Hollandaise: σε μεταλλικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό (σαν μπεν μαρί). Ρίχνουμε ένα κυβάκι βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα κυβάκια βούτυρο ανακατεύοντας κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σος να έχει παχύρρευστη υφή. Όσο πιο παχύρρευστη γίνεται, μπορούμε να ρίχνουμε τρία κυβάκια βούτυρο ταυτόχρονα, ανακατεύοντας. Αν ζεσταθεί πολύ το μπολ, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο. Κατόπιν το τοποθετούμε ξανά πάνω στο κατσαρολάκι. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα ψωμάκια σε πιάτο. Ακουμπάμε από πάνω τα ποσέ αυγά και περιχύνουμε με τη σος. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Για 2 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά