θρεπτικά συστατικά αβγών ορτυκιού κοντογιαννη

Posted by kontogianniseggs 17/06/2015 0 Comment(s)

Είναι αλήθεια ότι τα αβγά από ορτύκια κοντογιάννη έχουν λιγότερη χοληστερόλη από τα αβγά κοντογιάννη κότας, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αβγά των ορτυκιών είναι πολύ μικρότερα από αυτά της κότας (5 προς 1). Στην ίδια ποσότητα (στα 100 γρ.) τα αβγά ορτυκιών έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα χοληστερόλης από τα αβγά κότας. Αυτό φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, όπου παρατίθεται η σύγκριση των θρεπτικών συστατικών των αβγών ανά 100 γραμμάρια:

ΕΙΔΟΣ ΑΒΓΟΥ

Ορτύκι

Κότα

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

158

147

ΟΛΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

11.1g

9.9g

ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ

3.6g

3.1g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

844 mg

423 mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

0.4 g

0.8 g

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

13.1 g

12.6 g

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

543 IU

487 IU

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

64 mg

53 mg

ΣΙΔΗΡΟ

3.6 mg

1.8 mg

ΝΑΤΡΙΟ

141 mg

140 mg

Γενικότερα πάντως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών.