Αυγο...πληροφορίες

Posted by kontogianniseggs 25/07/2019 0 Comment(s)

Έξυπνα πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε:

  • Μια κότα χρειάζεται περίπου 24-26 ώρες για να παράγει ένα αβγό. Αφού γεννηθεί το αβγό η κότα ξεκινάει από την αρχή περίπου 30 λεπτά αργότερα.

  • Λέγεται ότι το καπέλο του σεφ που ονομάζεται τόκα έχει μια πιέτα για κάθε έναν από τους τρόπους με τους οποίους μαγειρεύονται τα αβγά. Συνήθως υπάρχουν 100 πτυχώσεις.

  • Το ασπράδι του αβγού ισοδυναμεί με 2 κουταλιές της σούπας υγρού, ο κρόκος είναι περίπου ένα κουταλάκι της σούπας και όλο το αυγό είναι περίπου 3 κουταλιές.

  • Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας. Φυσικές πορτοκαλοκίτρινες ουσίες, όπως τα πέταλα του κατιφε μπορούν να προστεθούν σε ανοιχτόχρωμη τροφή για να ενισχύσουν το χρώμα. Τεχνητά χρώματα δεν επιτρέπονται.

  • Τα περισσότερα αβγά γεννιούνται μεταξύ 9-11 το πρωί. 

  • Τα αβγά είναι μια φυσική πηγή Ω3 λιπαρών (τα υγιεινά λιπαρά) που προσφέρουν σημαντικά ευεργετήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

  • Η κατανάλωση 6 αβγών την εβδομάδα ανά άτομο είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

  • Τα αβγά διατηρούνται φρέσκα όταν αποθηκεύονται στις μοντέρνες συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο.

  • Η πρωτείνη του αβγού είναι υψηλή σε ποιότητα και χαμηλή σε κόστος.

  • Τα αβγά έχουν την καλύτερη ποιότητα πρωτείνης από όλες τις τροφές.

 

 

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ

1 - Το κέλυφος του αβγού

είναι άκαμπτο αλλά εύθραυστο, προστατεύει το περιεχόμενο του αβγού και αποτελείται από μέχρι και 17.000 μικροσκοπικούς πόρους. Περίπου το 98% αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος συμπληρώνουν το υπόλοιπο 2%.

 

2 - Οι μεμβράνες του κελύφους

Περικλείουν τον κρόκο και το ασπράδι του αβγού και εμποδίζουν τα βακτήρια να περάσουν στο αβγό. Αυτές οι μεμβράνες είναι δυνατές και αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Η εξωτερική μεμβράνη κολλάει στο κέλυφος του αβγού, ενώ η εσωτερική κολλάει στο ασπράδι του.

 

3 - Ο βλαστοδίσκος

Ενα μικρό, κυκλικό, λευκό σημείο στην επιφάνεια του κρόκου που μοιάζει με μια ελαφριά επικάλυψη πάνω στην επιφάνεια του κρόκου. Στην πραγματικότητα είναι το κανάλι που οδηγεί στο κέντρο του κρόκου ώστε να γονιμοποιηθεί.

 

4 – Κροκώδες μεμβράνη

Η μεμβράνη του κρόκου είναι μια ελαστική μεμβράνη που τελικά καλύπτει και προστατεύει τον κρόκο.

 

5 - Ο Θύλακας αέρος

Το κύτταρο αέρα μόλις ένα αβγό έχει γεννηθεί κρυώνει, και οι εσωτερικές μεμβράνες του κελύφους αποκολλώνται από τις εξωτερικές μεμβράνες στο αμβλύ άκρο του αβγού, προκαλώντας το σχηματισμό ενός κυττάρου ή θύλακα αέρα. Οσο το αβγό παλιώνει, το κύτταρο αέρα γίνεται μεγαλύτερο.

 

ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ

Είναι μια διάφανη ουσία σαν ζελέ που αποτελεί το 58% του βάρους του αβγού. Περιέχει περισσότερη από το μισό της συνολικής ποσότητας πρωτείνης του αβγού και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.

 

6 - Το πυκνό στρώμα

του ασπραδιού αμέσως περικυκλώνει και λειτουργεί ως μαξιλάρι για τον κρόκο. Παρέχει τη μεγαλύτερη πηγή ριβοφλαβίνης και πρωτεινης. Σε αυτό το στρώμα βρίσκεται ο χαλαζίας.

 

7 - Το λεπτό στρώμα

του ασπραδιού είναι το δεύτερο στρώμα του κελύφους και απλώνεται γύρω από το πυκνό ασπράδι του αβγού.

 

8 - Ο κρόκος

Αποτελεί το 31% του συνολικού βάρους του αβγού και αποτελείται από νερό, λίπος και πρωτείνη όπως και από βιταμίνες( a, d και e) και μεταλλικά στοιχεία. Το χρώμα του κρόκου καθορίζεται από τη διατροφή της κότας.

 

9 - Χαλαζίας

Είναι δυο σπειροειδείς ταινίες του ιστού που συγκρατούν τον κρόκο στο κέντρο του ασπραδιού. Η λειτουργία του χαλαζία είναι να συγκρατεί το κρόκο στο κέντρο του ασπραδιού .Ο χαλαζίας που ξεχωρίζει υποδεικνύει τη φρεσκάδα του αβγού.

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

 

Τα αβγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το ασπράδι να είναι εντελώς σταθερό και ο κρόκος να έχει αρχίσει να πήζει.

Για να τσεκάρετε πόσο φρέσκα είναι τα αβγά μπορείτε να βυθίσετε ένα ωμό αυγό σε κρύο νερό ή σε ένα διάλυμα άλμης (με 12% μαγειρικό αλάτι)- το φρέσκο αβγό πέφτει στον πάτο ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει ( εξαιτίας του πολύ κυτταρικού αέρα που δημιουργείται στη βάση του).

Τα σκληρά, μαγειρεμένα αβγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα και να χρησιμοποιούνται μέσα σε μια εβδομάδα.

Leave a Comment