Αυγο...πληροφορίες

Posted by kontogianniseggs 25/07/2019 0 Comment(s)

Έξυπνα πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε:

 

  • Μια κότα χρειάζεται περίπου 24-26 ώρες για να παράγει ένα αυγό. Αφού γεννηθεί το αυγό η κότα ξεκινάει από την αρχή περίπου 30 λεπτά αργότερα.
  • Λέγεται ότι το καπέλο του σεφ, που ονομάζεται τόκα, έχει μια πιέτα για κάθε έναν από τους τρόπους με τους οποίους μαγειρεύονται τα αυγά. Συνήθως υπάρχουν 100 πτυχώσεις.
  • Το ασπράδι του αυγού ισοδυναμεί με 2 κουταλιές της σούπας υγρού, ο κρόκος είναι περίπου ένα κουταλάκι της σούπας και όλο το αυγό είναι περίπου 3 κουταλιές.
  • Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας. Φυσικές πορτοκαλοκίτρινες ουσίες, όπως τα πέταλα του κατιφε μπορούν να προστεθούν σε ανοιχτόχρωμη τροφή για να ενισχύσουν το χρώμα. Τεχνητά χρώματα δεν επιτρέπονται.
  • Τα περισσότερα αυγά γεννιούνται μεταξύ 9 - 11 το πρωί. 
  • Τα αυγά είναι μια φυσική πηγή Ω3 λιπαρών (τα υγιεινά λιπαρά) που προσφέρουν σημαντικά ευεργετήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Η κατανάλωση 6 αυγών την εβδομάδα ανά άτομο είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Τα αυγά διατηρούνται φρέσκα όταν αποθηκεύονται στις μοντέρνες συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο.
  • Η πρωτείνη του αυγού είναι υψηλή σε ποιότητα και χαμηλή σε κόστος.
  • Τα αυγά έχουν την καλύτερη ποιότητα πρωτείνης από όλες τις τροφές.

 

 

 

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

 

1 - Το κέλυφος του αυγού

Είναι άκαμπτο αλλά εύθραυστο, προστατεύει το περιεχόμενο του αυγού και αποτελείται από μέχρι και 17.000 μικροσκοπικούς πόρους.

Περίπου το 98% αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος συμπληρώνουν το υπόλοιπο 2%.

 

2 - Οι μεμβράνες του κελύφους

Περικλείουν τον κρόκο και το ασπράδι του αυγού και εμποδίζουν τα βακτήρια να περάσουν στο αυγό. Αυτές οι μεμβράνες είναι δυνατές και αποτελούνται κυρίως από κερατίνη.

Η εξωτερική μεμβράνη κολλάει στο κέλυφος του αυγού, ενώ η εσωτερική κολλάει στο ασπράδι του.

 

3 - Ο βλαστοδίσκος

Ενα μικρό, κυκλικό, λευκό σημείο στην επιφάνεια του κρόκου που μοιάζει με μια ελαφριά επικάλυψη πάνω στην επιφάνεια του κρόκου. Στην πραγματικότητα είναι το κανάλι που οδηγεί στο κέντρο του κρόκου ώστε να γονιμοποιηθεί.

 

4 – Κροκώδες μεμβράνη

Η μεμβράνη του κρόκου είναι μια ελαστική μεμβράνη που τελικά καλύπτει και προστατεύει τον κρόκο.

 

5 - Ο Θύλακας αέρος

Το κύτταρο αέρα μόλις ένα αυγό έχει γεννηθεί κρυώνει, και οι εσωτερικές μεμβράνες του κελύφους αποκολλώνται από τις εξωτερικές μεμβράνες στο αμβλύ άκρο του αυγού, προκαλώντας το σχηματισμό ενός κυττάρου ή θύλακα αέρα. Οσο το αυγό παλιώνει, το κύτταρο αέρα γίνεται μεγαλύτερο.

 

Το ασπράδι

Είναι μια διάφανη ουσία σαν ζελέ που αποτελεί το 58% του βάρους του αυγού. Περιέχει περισσότερη από το μισό της συνολικής ποσότητας πρωτείνης του αυγού και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.

 

6 - Το πυκνό στρώμα

του ασπραδιού αμέσως περικυκλώνει και λειτουργεί ως μαξιλάρι για τον κρόκο. Παρέχει τη μεγαλύτερη πηγή ριβοφλαβίνης και πρωτείνης. Σε αυτό το στρώμα βρίσκεται ο χαλαζίας.

 

7 - Το λεπτό στρώμα

του ασπραδιού είναι το δεύτερο στρώμα του κελύφους και απλώνεται γύρω από το πυκνό ασπράδι του αυγού.

 

8 - Ο κρόκος

Αποτελεί το 31% του συνολικού βάρους του αυγού και αποτελείται από νερό, λίπος και πρωτείνη όπως και από βιταμίνες( A, B και E) και μεταλλικά στοιχεία. Το χρώμα του κρόκου καθορίζεται από τη διατροφή της κότας.

 

9 - Χαλαζίας

Είναι δυο σπειροειδείς ταινίες του ιστού που συγκρατούν τον κρόκο στο κέντρο του ασπραδιού. Η λειτουργία του χαλαζία είναι να συγκρατεί το κρόκο στο κέντρο του ασπραδιού. Ο χαλαζίας που ξεχωρίζει υποδεικνύει τη φρεσκάδα του αυγού.

 

 

 

TIPS ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

 

Τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το ασπράδι να είναι εντελώς σταθερό και ο κρόκος να έχει αρχίσει να πήζει.

 

Για να τσεκάρετε πόσο φρέσκα είναι τα αυγά μπορείτε να βυθίσετε ένα ωμό αυγό σε κρύο νερό ή σε ένα διάλυμα άλμης (με 12% μαγειρικό αλάτι)- το φρέσκο αβγό πέφτει στον πάτο ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει ( εξαιτίας του πολύ κυτταρικού αέρα που δημιουργείται στη βάση του).

 

Τα σκληρά, μαγειρεμένα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα και να χρησιμοποιούνται μέσα σε μια εβδομάδα.