Συνταγές με αβγά

Posted by kontogianniseggs 03/02/2019 0 Comment(s)



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΒΓΑ

Μιάμ, μιάμ, μιάμ

 

Δεν το έχεις με τη μαγειρική; Μπαίνεις στην κουζίνα μόνο για να πιεις νερό; Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι νέο πάντα το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό; Μην egg-αταλείπεις. Τα αβγά κοντογιάννη υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και τη μαγειρική σου τέχνη υψηλή.

Βρήκαμε συνταγές που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Πιθανότητες αποτυχίας: Μηδενικές.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ
 

 

Υλικά

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 2 φέτες τυρί για τοστ
  • 2 φέτες ζαμπόν
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. γάλα
  • αλάτι
  • λίγο λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τις αλμυρές αυγοφέτες με ψωμί του τοστ, βάζοντας πάνω σε μια φέτα ψωμί (προαιρετικά αλείφουμε μουστάρδα) μία φέτα τυρί, μία φέτα ζαμπόν και καλύπτουμε με μία φέτα ψωμί. Πιέζουμε ελαφρά.

Χτυπάμε αυγά με γάλα και αλάτι να ενωθούν. Βουτάμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να ροδίσουν από κάθε πλευρά.

Τα κόβουμε διαγώνια και σερβίρουμε με μέλι προαιρετικά.

Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά

 

Πίτσα µε µπέικον και αυγό

 

 

Υλικά

  • 1/2 δόση ζύμη για πίτσα

  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας

  • 150 γραμ. ανθότυρο σε τρίμματα

  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

  • 4 αυγά

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την πίτσα με μπέικον και αυγό, ανοίγοντας σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζύμη σε φύλλο ή την απλώνουμε με τα δάχτυλα.

Τη στρώνουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Πασπαλίζουμε με τα τυριά. Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και σπάμε τα αυγά (όπως τα αυγά μάτια) πάνω στην πίτσα. Αλατίζουμε ελαφρά και τρίβουμε πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε την πίτσα για περίπου 15΄-20΄, τα 15΄ στην τελευταία σχάρα, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να κάνουν σώμα (να σφίξουν) τα αυγά.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

 

Πεϊνιρλί με αυγό

 

 

Υλικά

  • 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για πίτσα

  • 100 γραμ. κασέρι

  • 2 φέτες ζαμπόν

  • σουτζούκι ή παστουρμάς 

  • 2 αυγά 

  • λίγο λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Για το πεϊνιρλί με αυγό, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 220 βαθμούς. Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.

Παίρνουμε τη ζύμη για πίτσα και την κόβουμε στη μέση, κατά μήκος της μικρής πλευράς. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στη ζύμη, ελαττώνοντας ταυτόχρονα το πάχος της. Γεμίζουμε την επιφάνεια με κασέρι τριμμένο.

Πιάνουμε τις δυο άκρες και τεντώνουμε ελαφρά τη ζύμη, δίνοντάς της το κλασικό σχήμα του πεϊνιρλί. Τσιμπάμε ή διπλώνουμε τις άκρες να κολλήσουν και να φυλακίσουν τη γέμιση. Ακουμπάμε τα πεϊνιρλί στην πυρωμένη πλάκα και ψήνουμε για 10-13′. Βάζουμε το αλλαντικό που μας αρέσει πάνω στο κασέρι και σπάμε ένα αυγό στο κέντρο. Ξαναψήνουμε για 5′ επιπλέον. Όπως τα βγάζουμε καυτά, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σερβίρονται ζεστά.

Extra tip
Το πεϊνιρλί όπως και κάθε ζύμη για πίτσα, θέλει πολύ καλή θερμοκρασία από κάτω. Γι’ αυτό, αν δεν έχουμε πέτρα ψησίματος, δημιουργούμε καυτή επιφάνεια με το πυρωμένο ταψί.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

 

Αβγά Ποσέ

 

 

Υλικά

  •   1 αβγό κοντογιάννη ολόφρεσκο

  •   2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να γεμίσει το μισό σκεύος.  Προσθέτουμε το ξύδι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσει, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει. 

Σε μπολ σπάμε το αβγό. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε κυκλικά το νερό σχηματίζοντας μια μικρή δίνη και παράλληλα ρίχνουμε το αβγό στην κατσαρόλα. Έτσι το ποσέ αβγό μας θα έχει στρογγυλό σχήμα. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά αν θέλουμε μελάτο αβγό, ή για 3-4 λεπτά αν θέλουμε σφιχτό αβγό. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το αβγό από το νερό.

Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε και άλλα αβγά, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και βράζουμε στο ίδιο νερό αφού πρώτα το ξαφρίσουμε.

Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

 

Αβγά Μπενεντικ


 

Υλικά

  •   4 φέτες μπέικον

  •   4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο

  •   4 αβγά ποσέ

  •   3 κρόκοι αβγών κοντογιάννη

  •   1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού

  •   200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

 
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανιστό για 5-6 λεπτά. 

Ετοιμάζουμε τη σος Hollandaise: σε μεταλλικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό (σαν μπεν μαρί). Ρίχνουμε ένα κυβάκι βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα κυβάκια βούτυρο ανακατεύοντας κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σος να έχει παχύρρευστη υφή. Όσο πιο παχύρρευστη γίνεται, μπορούμε να ρίχνουμε τρία κυβάκια βούτυρο ταυτόχρονα, ανακατεύοντας. Αν ζεσταθεί πολύ το μπολ, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο. Κατόπιν το τοποθετούμε ξανά πάνω στο κατσαρολάκι. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα ψωμάκια σε πιάτο. Ακουμπάμε από πάνω τα ποσέ αυγά και περιχύνουμε με τη σος. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Για 2 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

 

Στραπατσάδα


Υλικά

 

  •   4 ντομάτες ώριμες και σφικτές

  •   6 αβγά κοντογιάννη

  •   1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

  •   1/2 φλιτζ. φέτα

  •   αλάτι

  •   πιπέρι

  •  δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

  •  ψωμί Φρυγανισμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

 

Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες: περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε (χωρίς να την κόβουμε), βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα. Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μείγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.

Για 4 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

 

Ομελέτα φούρνου

 

 

Υλικά

  •   3 κ.σ. ελαιόλαδο

  •   2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με 0,5 εκ. πάχος

  •   4 πατάτες μέτριες, σε φέτες 0,5 εκ. πάχος

  •   1 κρεμμύδι μέτριο

  •   8 αβγά κοντογιαννη

  •   1/2 φλιτζ. γάλα

  •   αλάτι

  •  πιπέρι

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄. Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Περιχύνουμε τα υλικά του τηγανιού με τα αυγά. Ανακινούμε το τηγάνι, να πάει παντού το μείγμα των αυγών.

Βάζουμε το τηγάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 15΄, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα και να σταθεροποιηθεί. Την αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε 6 τρίγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

 

Croque madame

 

 

Το κροκ μαντάμ είναι η γαλλική εκδοχή του τοστ που συνοδεύεται με φρέσκο τηγανητό αβγουλάκι από πάνω. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!

Υλικά

  •   5 κ.σ. βούτυρο

  •   1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  •   1 φλιτζ. γάλα

  •   αλάτι

  •   μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  •   100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

  •   4 φέτες ψωμί χωριάτικο

  •   2 κ.γλ. μουστάρδα Dijon

  •   2 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας

  •   2 αβγά κοντογιαννη

  •   φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.

Απλώνουμε σε δύο φέτες ψωμί μπεσαμέλ και στις άλλες δύο φέτες μουστάρδα. Καλύπτουμε δύο φέτες με ζαμπόν και τυρί. Κλείνουμε τα σάντουιτς. 

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς. Ψήνουμε την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε τα σάντουιτς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω στο κάθε σάντουιτς την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει σπάμε τα αβγά. Τα τηγανίζουμε και καλύπτουμε με αυτά τα σάντουιτς. Σερβίρουμε αμέσως.

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Ετικέτες: συνταγές αυγά μαγείρεμα κουζίνα σπιτικό φαγητό fast food

Leave a Comment