Συνταγές με αβγά

Posted by kontogianniseggs 21/09/2018 0 Comment(s)



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΒΓΑ

Μιάμ, μιάμ, μιάμ

 

Δεν το έχεις με τη μαγειρική; Μπαίνεις στην κουζίνα μόνο για να πιεις νερό; Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι νέο πάντα το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό; Μην egg-αταλείπεις. Τα αβγά κοντογιάννη υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και τη μαγειρική σου τέχνη υψηλή.

Βρήκαμε συνταγές που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Πιθανότητες αποτυχίας: Μηδενικές.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ
 

Αβγά Ποσέ

 

 

Υλικά

  •   1 αβγό κοντογιάννη ολόφρεσκο

  •   2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να γεμίσει το μισό σκεύος.  Προσθέτουμε το ξύδι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσει, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει. 

Σε μπολ σπάμε το αβγό. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε κυκλικά το νερό σχηματίζοντας μια μικρή δίνη και παράλληλα ρίχνουμε το αβγό στην κατσαρόλα. Έτσι το ποσέ αβγό μας θα έχει στρογγυλό σχήμα. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά αν θέλουμε μελάτο αβγό, ή για 3-4 λεπτά αν θέλουμε σφιχτό αβγό. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το αβγό από το νερό.

Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε και άλλα αβγά, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και βράζουμε στο ίδιο νερό αφού πρώτα το ξαφρίσουμε.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

 

Αβγά Μπενεντικ


Υλικά

  •   4 φέτες μπέικον

  •   4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο

  •   4 αβγά ποσέ

  •   3 κρόκοι αβγών κοντογιάννη

  •   1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού

  •   200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανιστό για 5-6 λεπτά. 

Ετοιμάζουμε τη σος Hollandaise: σε μεταλλικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό (σαν μπεν μαρί). Ρίχνουμε ένα κυβάκι βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα κυβάκια βούτυρο ανακατεύοντας κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σος να έχει παχύρρευστη υφή. Όσο πιο παχύρρευστη γίνεται, μπορούμε να ρίχνουμε τρία κυβάκια βούτυρο ταυτόχρονα, ανακατεύοντας. Αν ζεσταθεί πολύ το μπολ, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο. Κατόπιν το τοποθετούμε ξανά πάνω στο κατσαρολάκι. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα ψωμάκια σε πιάτο. Ακουμπάμε από πάνω τα ποσέ αυγά και περιχύνουμε με τη σος. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Για 2 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

 

Στραπατσάδα


Υλικά

  •   4 ντομάτες ώριμες και σφικτές

  •   6 αβγά κοντογιάννη

  •   1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

  •   1/2 φλιτζ. φέτα

  •   αλάτι

  •   πιπέρι

  •  δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

  •  ψωμί Φρυγανισμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες: περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε (χωρίς να την κόβουμε), βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα. Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μείγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.

Για 4 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

 

Ομελέτα φούρνου

 

 

Υλικά

  •   3 κ.σ. ελαιόλαδο

  •   2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με 0,5 εκ. πάχος

  •   4 πατάτες μέτριες, σε φέτες 0,5 εκ. πάχος

  •   1 κρεμμύδι μέτριο

  •   8 αβγά κοντογιαννη

  •   1/2 φλιτζ. γάλα

  •   αλάτι

  •  πιπέρι

Εκτέλεση

 

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄. Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Περιχύνουμε τα υλικά του τηγανιού με τα αυγά. Ανακινούμε το τηγάνι, να πάει παντού το μείγμα των αυγών.

Βάζουμε το τηγάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 15΄, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα και να σταθεροποιηθεί. Την αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε 6 τρίγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

 

Croque madame

 

 

Το κροκ μαντάμ είναι η γαλλική εκδοχή του τοστ που συνοδεύεται με φρέσκο τηγανητό αβγουλάκι από πάνω. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!

 

Υλικά

  •   5 κ.σ. βούτυρο

  •   1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  •   1 φλιτζ. γάλα

  •   αλάτι

  •   μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  •   100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

  •   4 φέτες ψωμί χωριάτικο

  •   2 κ.γλ. μουστάρδα Dijon

  •   2 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας

  •   2 αβγά κοντογιαννη

  •   φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.

Απλώνουμε σε δύο φέτες ψωμί μπεσαμέλ και στις άλλες δύο φέτες μουστάρδα. Καλύπτουμε δύο φέτες με ζαμπόν και τυρί. Κλείνουμε τα σάντουιτς. 

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς. Ψήνουμε την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε τα σάντουιτς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω στο κάθε σάντουιτς την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει σπάμε τα αβγά. Τα τηγανίζουμε και καλύπτουμε με αυτά τα σάντουιτς. Σερβίρουμε αμέσως.

 Προετοιμασία: 10 λεπτά

 Μαγείρεμα: 15 λεπτά

 Μερίδες:2

 

Μακαρονάδα τσουχτή

 

Ενα φαγάκι-έκπληξη, απαράμιλλης νοστιμιάς, έξοχο παράδειγμα του πόσο ευρηματική είναι η κουζίνα της Μάνης. Χοντρά μακαρόνια, τότε φτιαγμένα στο χέρι, αναμειγνύονται με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και σερβίρονται με τηγανητό αβγό, που, ελλείψει κρέατος, προσθέτει πρωτεΐνη στο φαγητό.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
  • 300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το σερβίρισμα
  • 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 4 αβγά Κοντογιάννη (ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

 

 

Εκτέλεση

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά.

Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα, με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά και σοτάρουμε για περίπου 5 - 8 λεπτά μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.

Σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και, μόλις το μείγμα του τυριού είναι έτοιμο, το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε  ένα- ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), σε λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε ένα ή δύο αβγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.

Νόστιμη παραλλαγή: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μυζήθρα με παρμεζάνα ή κεφαλίσιο τυρί της αρεσκείας μας. 

Προετοιμασία - παρασκευή: 20΄

 

Leave a Comment