Πώς να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά Κοντογιάννη
Σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην έχετε απώλειες, αλλά και πρωτότυπες ιδέες για πασχαλινά αβγά κοντογιάννη χωρίς βαφή αλλά και με βαφή από γραβάτες!
Συμβουλές για τις βαφές εμπορίου
Για να μην «θρηνήσετε» τα σπασμένα αβγά ή να τα έχετε βαμμένα μέχρι τον κρόκο, ακολούθησε τα παρακάτω tips:
- Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα βάψετε και αφήστε τα να «πιάσουν» θερμοκρασία δωματίου.
- Πλύνετε τα προσεκτικά ένα ένα πριν τα βάψετε.
- Βράστε τα για 15 λεπτά σε καθαρό νερό.
- Ετοίμαστε την βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και άφηστε τα μέσα τόσο χρόνο όσο χρειάζονται.
- Βγάλτε τα βαμμένα αβγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
- Γυαλίστε τα με πινελάκι βουτηγμένο σε ελαιόλαδο ή, αν έχετε χρόνο, ζωγραφίστε τα!
Πασχαλινά αβγά κοντογιάννη από γραβάτες
Θα χρειαστείτε:
- Λευκά αβγά (προσοχή – προσοχή: θέλει οπωσδήποτε λευκά)
- Μεταξωτές γραβάτες της αρεσκείας σας (όλο και κάποιες που δεν θέλετε πια θα έχετε στην ντουλάπα)
- Λεπτό λευκό ύφασμα (π.χ. μαξιλαροθήκη)
- Σπάγκο ή σύρμα
- Ξίδι
- Λάδι
Πώς γίνεται:
- Κόψτε τις γραβάτες σε κομμάτια τέτοιου μεγέθους ώστε να φτάνουν να τυλίξουν το αβγό.
- Τυλίξτε κάθε αβγό με το κομμάτι της γραβάτας ώστε η πλευρά με το σχέδιο να είναι πάνω στο τσόφλι.
- Στη συνέχεια τυλίξτε κάθε αβγό με ένα κομμάτι από το λεπτό λευκό ύφασμα και δέστε με σπάγκο ή σύρμα.
- Βάλτε τα αβγά στην κατσαρόλα και γεμίστε την με νερό μέχρι να σκεπαστούν.
- Προσθέστε ¼ του φλιτζανιού ξύδι και βράσε για 20 λεπτά.
- Άστε τα αβγά να κρυώσουν, ξετύλιξέ τα και… καμαρώστε τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά αβγά κοντογιάννη ever!
Για να τα κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακά, γυαλίστε τα με λίγο λάδι.
Πασχαλινά αβγά κοντογιάννη χωρίς βαφή
Αφού σας δείξαμε πώς να βάψετε τα αβγά κοντογιάννη χωρίς βαφή αλλά... με γραβάτα, σας αποκαλύπτουμε ποια φυσικά υλικά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε.
Κόκκινο: Μαζί με τα αβγά βράστε 6 – 7 ψιλοκομμένα πατζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς. Φυσικά, μέσα στο νερό να προσθέσετε ξίδι.
Κίτρινο: Τύλιξτε κάθε αβγό με φλούδες από κρεμμύδι. Για να το κάνετε πιο… πορτοκαλοκίτρινο ρίξτε πάπρικα στο νερό. Για κίτρινα αβγά μπορετε επίσης να ρίξετε μέσα στο νερό 1 – 2 κουταλάκια κρόκο κοζάνης.
Μωβ: Κόκκινο λάχανο και ξίδι είναι το «μυστικό» για αβγά μωβ – μπλε απόχρωσης, ενώ, αν θέλετε κάτι σε βιολετί βράστε τα αβγά με ένα μπουκέτο βιολέτες.
Πράσινο: 1 κιλό τσουκνίδα, μαϊντανό ή σπανάκι και ξίδι θα βάψει τα αβγά πράσινα.
Καφέ: Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου, ο καφές που πίνετε καθημερινά μπορεί να κάνει τα αβγά μπεζ.